Woman in bed with laptop

Tālmācība – iespēja studēt ikvienam jebkurā vecumā

Ja vēl apmēram 10 gadus atpakaļ tālmācība un dažādas tiešsaistes izglītības platformas tik sāka iekarot savu vietu izglītības pasaulē, tad mūsdienās tās jau ir kļuvušas par neatņemamu sastāvdaļu. Tiešsaistes izglītība ir kļuvusi populāra un pieejama, jo tā ir ērti lietojama, viegli iekļaujama savā ikdienas režīmā, kā arī tai ir multimediju saturs, kuru papildina dažādas mācību metodes, un, protams, mājasdarbi.

Tiešsaistes kursi un tālmācība kļūst arvien izplatītāki cilvēku vidū, kuri vēlas papildināt savas zināšanas vai attīstīt jaunas prasmes, kas nepieciešamas ikdienas darba pienākumiem. Būtiski atzīmēt, ka šobrīd ne tikai kursus, bet arī bakalaura un maģistra programmas tālmācībā piedāvā apgūt arī vadošajās augstākās izglītības iestādēs.

Jeļena Jančenko un Hermanis Sočivko savus bakalaura diplomus ieguva, studējot “Uzņēmējdarbību un vadību” tālmācībā. Lai arī abiem profesionālā izglītība bijusi iegūta jau pirms tam, tomēr izlēmuši par labu bakalaura studijām Transporta un sakaru institūtā (TSI). Kā abi norāda, tad pirms tam iegūtā izglītība un darba pieredze lieliski noderējusi – zināšanas gan tika atsvaidzinātas, gan arī bija vieglāk studēt, jo temati un termini bija zināmi. Abi tālmācības programmas absolventi dalījās ar savu pieredzi, kā arī ieteikumiem, kurus būtu nepieciešams ņemt vērā, ja esi ieplānojis kļūt par studentu tālmācībā.

Izzūd laika un vietas barjera

Mūsdienas arvien biežāk tiek runāts par tālmācības un tiešsaistes kursu priekšrocībām. Abi TSI tālmācības bakalaura programmas absolventi atzīst, ka ir lieliski, ja vari mācīties jebkurā vietā un laikā. Tālmācība nojauc reālās klases un klātesamības barjeru. Tas nozīmē, ka ikviens var mācīties jebkur, kā arī jebkurā laikā, kad pašiem ir ērtāk. Sava dienaskārtība nav jāpakārto studijām un lekcijām, bet gan otrādi – mācību laiku piemēro savam ikdienas ritmam. Piemēram, mācīties var pusdienu pārtraukumā, kamēr bērns ir treniņā, ceļā uz darbu, ja vien neesi auto šoferis, arī vakaros vai savās brīvdienās, ja tas nepieciešams.

Mazāks laika un resursu patēriņš

Ikviens, kas ir studējis, noteikti atcerēsies, cik stundas tika pavadīts sabiedriskajā transportā, sastrēgumos, gaidīšana pieturās – gan dodoties uz lekcijām no mājām vai darba, gan arī atpakaļceļā. Lai apmeklētu tiešsaistes mācības, studentam nav nepieciešams doties uz izglītības iestādi. Jeļena piebilst:

Tā ir vienkārša matemātika. Ja saprotam, cik nepieciešams, lai nokļūtu no darba vai mājām uz augstskolu, tad vakarā pēc lekcijām uz mājām. Ja lekcijas ir 4 vai 5 dienas, tad var viegli aprēķināt, cik var ietaupīt. Tas attiecas gan uz laiku, gan arī ar ceļa izmaksām – sabiedriskā transporta vai degvielas patēriņa.  Distancētajā apmācības formā ir paredzēta iespēja arī doties uz bibliotēku, uz konsultāciju pie pasniedzēja, sarunāt tikšanos ar kursa biedriem augstskolā, ja vien tas ir nepieciešams.

jelena jancenko
Foto: Publicitātes
Jeļena Jančenko,
TSI tālmācības formas absolvente

Mazāk stresa, ērtāka vide, labāki rezultāti

Pieslēgties lekcijām var no jebkuras vietas. Tas nozīmē, ka ikviens var radīt sev apkārt tādu mācību vidi, kurā jūtas ērti un nepiespiesti. “Man visa sestdiena bija paredzēta mācībām, biju mājās, kas jau nozīmē krietni komfortablākus apstākļus mācību vielas apguvei, nekā tas būtu klatienē auditorijā. Līdz ar to, manuprāt, mācību apstākļi ir ļoti svarīgi.” stāsta Jeļena. Liels pluss ir tas, ka students var ieplānot gan pārbaudes darba laiku, gan arī vietu, tādējādi nodrošinot savu labsajūtu, samazinot uztraukumu, kā arī vairojot pārliecību. Hermanis atzīst, ka stresa līmenis eksāmenos bijis krietni zemāks, jo bija iespēja mierīgi sagatavoties un noskaņoties:

Manuprāt, ieskaites kārtot bija vieglāk, jo varēja nesteidzīgi sakopot domas, apsēsties un mierīgi sākt pārbaudes darbu, šķita, ka emocionāli bija vieglāk, līdz ar to arī koncentrēties bija vieglāk, protams, arī rezultāti labāki.

Hermanis Socivko
Foto: Publicitātes
Hermanis Sočivko,
TSI tālmācības formas absolvents

Nav salīdzināšanas un vecuma barjeras

Jeļena uzsver, ka tālmācībā paticis tas, ka nepastāv salīdzināšana kursā – kam labākas vai vājākas zināšanas, kam lielāka vai mazāka pieredze. Tātad – ir vieglāk studēt gan psiholoģiski, gan emocionāli. Viņasprāt, lieliski ir arī tas, ka kļūt par studentu tālmācībā var jebkurā vecumā. Un tajā pašā laikā justies ērti: “Kad iesniedzu dokumentus, biju mazliet nobažījusies, ka kursā būs jaunieši, būs vecuma starpība, kā es tur jutīšos? Taču beigās izrādījās – viss bija lieliski, es jutos komfortabli.

Studiju process lielākoties ir tavā kontrolē

Mācīšanās tiešsaistē studentiem sniedz iespēju kontrolēt savu studiju procesu, viņi var strādāt savā tempā, nav vienmēr jāpievienojas kursam konkrētos laikos, ja nepieciešams mācību materiālu var lasīt atkārtoti, meklēt papildus informāciju dažādos resursos. Hermanis uzsver: “Man patika, ka varēju apturēt mācības jebkurā brīdī, atsākt, kad atkal varēju mācīties, no tās vietas, kur apstājos.” Jeļena dalās pieredzē, kā apguvusi ekonomiku, kas, viņasprāt, nebūt nebija no tiem vieglākajiem priekšmetiem: “Visu panākumu atslēga ir pasniedzējs, kas ļoti prasmīgi izskaidro tematu. Tas ir ļoti būtiski, jo arī sarežģītas lietas var izskaidrot tā, ka tās ikviens var viegli un ātri izprast. Ja pasniedzējs izmanto dažādas mācību metodes, gan drukātos materiālus temata apguvei, gan arī video. Protams, pasniedzējiem savs priekšmets ir ikdiena, viņi runā šajā valodā, bet studentiem tā ir jauna pasaule. Tāpēc ir ļoti būtiski skaidrot sarežģītas lietas vienkāršos veidos, papildinot tos ar dažādiem materiāliem. Un lieliski ir tas, ka to visu var apgūt savā tempā. Ja jums ir jāatkārto apgūtais mācību materiāls vai vēlreiz jānoskatās video nodarbība, tad to var izdarīt uzreiz vai pēc tam kādā sev piemērotā laikā.

Zemākas izmaksas

Noteikti jāpiemin, ka vēl viens iemesls, kāpēc mācības tiešsaistē, iespējams, ir kļuvušas tik populāras, ir to izmaksas. Proti, studiju maksa tiešsaistes programmām ir zemāka nekā klātienes. Tas nozīmē, ka studentam, iespējams, nebūs nepieciešams studiju kredīts, jo mācību maksa ir zemāka, kā arī to var maksāt vairākos maksājumos.

Kļūsti zaļāks!

Tālmācības nodrošināšana “patērē vidēji par 90% mazāk enerģijas un rada par 85% mazāk CO2 izmešu uz vienu studentu nekā parastie klātienes kursi”* (tas secināts Lielbritānijas Atvērtās universitātes “pētījumā)”. Šajā gadījumā loma ir gan tam, ka materiāli tiek nodrošināti digitāli, tie netiek no jauna veidoti uz katru lekciju, gan arī tas, ka studenti neizmanto transportu, lai dotos uz lekcijām. Tā ir lieliska iespēja augstskolai un arī topošajiem studentiem parādīt, ka viņi domā par vidi, savu CO2 pēdu un rīkojas ilgtspējīgi.

Motivācija un atbalsts

Nereti arī pretimnākoša un cilvēciska attieksme no augstskolas puses dod papildus enerģijas un motivācijas devu. Covid-19 laikā Jeļenas darba apjoms praktiski dubultojās, viņa secināja, ka apvienot darbu ar studijām ir sarežģīti, tāpēc apsvēra iespēju paņemt studiju akadēmisko atvaļinājumu. Augstskolas mācībspēki bija pretimnākoši, palīdzēja, atbalstīja, kā arī sniedza padomu, lai viņa studijas varētu turpināt, ko Jeļena ļoti novērtē un pateicas par šādu iespēju. Studiju programma tika ļoti veiksmīgi absolvēta. Tas ir arī apliecinājums, ka dažādi ārējie faktori un šķēršļi var tikt veiksmīgi atrisināti, lai iegūtu izglītību. Viņasprāt, ir ļoti svarīga augstskolas attieksme pret saviem studentiem, vienlaikus, arī studentiem ir jābūt atvērtiem, lojāliem un centīgiem, tad savstarpējās attiecības ir cieņpilnas un godīgas.

Digitālā prātība un tālmācība

Tālmācība roku rokā iet ar digitālajām tiešsaistes platformām, kurās lekcijas un to materiāli ir izvietoti. Nereti cilvēkus var samulsināt tas, vai viņi spēs apgūt mācību tematu, ja viņi ar mūsdienu tehnoloģijām ir uz “Jūs”. TSI tālmācības programmu absolventi atzīst, ka sistēma nebūt nav sarežģīta. Tā ir viegli lietojama, pārskatāma. Jāatceras, ka nepieciešamības gadījumā studiju metodiķi vienmēr ir telefona zvana attālumā, arī tehniskais dienests regulāri apskata un atjauno nepieciešamo, lai studenti varētu veiksmīgi izmantot platformu no jebkuras viedierīces vai datora.

Ja esi ieinteresēts studēt, ieskaties TSI tālmācības programmu piedāvājumā:  bakalaura programmā tev ir iespēja specializēties “Uzņēmējdarbībā un vadībā”, bet maģistra līmenī  –“Informācijas sistēmu vadībā”, “Transportā un loģistikā” vai “Uzņēmējdarbībā un vadībā”. Gan TSI mācībspēki, gan personāls ir atsaucīgi – tāpēc Uzņemšanas komandas durvis ir vienmēr atvērtas visiem interesentiem – pieteikšanās notiek visa gada garumā. Esi soli tuvāk savam sapnim, soli tuvāk nākotnei ar TSI!

* Avots: https://www.kdplatform.com/advantages-greenlearning/

contact us

raksti mums