660x471 (1)

Ar šādām lietām pie jums Latvijā nodarbojas bakalauri?

Jūlijā sākumā norisinājās Transporta un sakaru institūta (TSI) izlaidums. Jautājām absolventiem par galvenajiem studiju rezultātiem un iespaidiem. Kādam tas bija sapņu darbs, kādam izgudrojums, kas tiek patentēts, bet citiem studijas ārvalstīs Erasmus+ programmas ietvaros un iegūta starptautiskā pieredze. TSI studenti augstu vērtē sniegtās iespējas un nebaidās tās izmantot.

2024. gads TSI ir īpašs – augstskola svin savu 25. gadadienu. Šī privātā tehniskā augstskola dibināta 1999. gadā. Kopš tā laika, ejot cauri visdažādākajām likteņa pārbaudēm, TSI komandai izdevies saglabāt gan klasiskās augstskolas pamatus, gan attīstīties saskaņā ar mūsdienu prasībām. To apliecina iespaidīgie sniegumi starptautiskos un arī pašmāju reitingos. Šogad TSI kļuva par vienīgo privāto augstskolu Latvijā, kas iekļauta starptautiskajos reitingos “Times Higher Education Impact Rankings 2024” un “QS World University Rankings 2025”. Savukārt, “Skolu un studiju TOP 2024” reitingā virkne TSI studiju programmu tika atzītas kā vienas no labākajām.

Ko tad domāja šī gada absolventi, klausoties senās studentu himnas Gaudeamus skaņas? “Es izvēlējos studijas TSI tāpēc, ka tieši maģistra programmā “Informācijas sistēmu vadība” atradu to priekšmetu savienojumu, ko vēlējos apgūt”, saka šīs programmas absolvente Sanita Bringmane. Viņas kursabiedrene Jana Kudinova pastāstīja, ka tieši studijas šajā programmā palīdzēja viņai iegūt savu sapņu darbu: “Es uzsāku savu karjeru finanšu tehnoloģijās, bet vēlējos strādāt IT jomā. Apguvu vairākus kursus, bet darba devējiem tas šķita nepietiekami. Uzsāku studijas TSI, un pirms gada kļuvu par IT auditori. Es daru tieši to, ko iemācījos šajā programmā – pārbaudu informācijas sistēmas. Esmu gatava attīstīt savu karjeru nākamajā līmenī!”.

Taisija Kožarina, bakalaura programmas “Datorzinātnes” absolvente, atzina, ka bija iedomājusies studentu dzīvi kā kinofilmā. Taču neilgi pēc studiju uzsākšanas sākās pandēmija, un viss izskatījās pavisam citādi. “Tas nebija kā filmās. Tas bija labāk! Lai gan studiju modelis bija ļoti pārveidots, man viss patika,” sacīja Taisija. Kā vienu no spilgtākajiem studiju gadu rezultātiem jauniete nosauc savu dalību TSI biznesa inkubatorā: “Mūsu komandā bija robotikas, elektronikas un datorzinātņu programmu studenti. Mēs izstrādājām ierīci, ko izmanto biomedicīnas pētījumos. Tas bija pagājušajā gadā, un mūsu projekts joprojām ir dzīvs. Mēs pabeidzām dalību inkubatorā, saņēmām balvu un turpinājām attīstīt projektu. Tagad jau gaidām patenta apstiprinājumu. Mēs sākām no absolūtas nulles. Nonācām līdz pirmajam prototipam, tagad taisām otro. Savu projektu nogādājām arī uz Zviedriju, uz īstu laboratoriju, un parādījām to speciālistiem. Viņi visi skatījās uz mums ar lielām acīm: “Vau, ar šādām lietām pie jums Latvijā nodarbojas bakalauri?””.

Marawan Youssef, maģistra programmas “Datoru inženierija un elektronika” absolvents, īpaši atzīmēja, ka TSI nemitīgi attīstās: “Esmu ļoti pateicīgs un priecīgs, ka pasniedzēji rūpīgi seko līdzi tam, kas notiek pasaulē, un vienmēr cenšas sniegt mums jaunākās un noderīgākās zināšanas, kā arī informēt par jaunajām tehnoloģijām”.

Jaunākās

Populārākās

FOTO: Vācijā sabrūk viesnīca, viens bojāgājušais

Ārzemēs

pirms 28 minūtēm

FOTO: Vācijā sabrūk viesnīca, viens bojāgājušais5

Olimpiādes rīkotāji ļauj peldētājiem atklātajā ūdenī aizvadīt treniņus Sēnā

Sports

pirms 44 minūtēm

Olimpiādes rīkotāji ļauj peldētājiem atklātajā ūdenī aizvadīt treniņus Sēnā

Divas kabaču salātu receptes ēšanai tūlīt vai uzglabāšanai ziemā: iesaka Anna Skribāne no senioru festivāla “Zelta ritmi”

Māja un dārzs

pirms 1 stundas

Divas kabaču salātu receptes ēšanai tūlīt vai uzglabāšanai ziemā: iesaka Anna Skribāne no senioru festivāla “Zelta ritmi”

ASV saglabā līderpozīcijas olimpisko spēļu medaļu kopvērtējumā arī pēc 11 dienām

Sports

pirms 1 stundas

ASV saglabā līderpozīcijas olimpisko spēļu medaļu kopvērtējumā arī pēc 11 dienām

Ja vēlies saglabāt stiprus kaulus, izvairies no šiem produktiem un paradumiem

Par veselību

pirms 1 stundas

Ja vēlies saglabāt stiprus kaulus, izvairies no šiem produktiem un paradumiem

Skatīt vairāk

“Es devos uz Spāniju Erasmus+ programmas ietvaros, uz Mursijas pilsētu, kur studēju ekonomiku. Tas bija grūti, bet vienlaicīgi arī ļoti jautri. Man bija iespēja iepazīt starptautisku vidi, kur es ieguvu jaunus draugus, baudīju gardu kafiju un siestas laikā atpūtos,” stāsta Daņiils Urbans, bakalaura programmas “Uzņēmējdarbība un vadība” absolvents.

Stāstot par saviem studiju gadiem, visi absolventi īpaši atzīmeja TSI pasniedzējus un arī citus darbiniekus, kas visu šo laiku rūpējās par viņiem. Daņiils Urbans novērtēja individuālu pieeju katram studentam: “Jūs vienmēr varat vērsties pie pasniedzēja, viņš atradīs laiku un atbildēs jums ērtā formā, atradīs tieši jums piemērotākos vārdus”.

Kā citus iemeslus, vairāki studenti minēja studiju veidu elastību un daudzveidību. Jana Kudinova atzīmēja, ka viņai bija svarīgi, ka TSI piedāvāja apgūt programmu tālmācībās formatā un angļu valodā, jo viņa strādā starptautiskā vidē un bieži dodas uz ārvalstīm darba braucienos: “TSI tālmācības programma bija tieši tas, ko meklēju. Studijas varēju viegli apvienot ar darbu, ceļošanu un jaunu iespēju meklēšanu”.

Protams, ne vienmēr gāja viegli, bet absolventi šīs grūtības centās izmantot sev par labu. “Sveiciens profesorei Irinai Jackivai, sevišķi par kursu “Intelektuālā datu apstrāde”, kuram mēs visi gājām cauri kā pa kalniem un pa lejām, bet tas mūs padarīja stiprākus, tas mūs audzināja,” smaida Sanita Bringmane. Vladislavs Jevstifejevs, bakalaura programmas “Datorzinātnes” absolvents, īpaši atceras kursu “Skaitliskās metodes”: “Leģendārs, sarežģīts priekšmets un stingrs pasniedzējs. Es teiktu, ka tas man palīdzēja attīstīt neatlaidību”. Tāpat Vladislavs secina, ka studējot tālmācībā, attīstīja sevī pašdisciplīnu, komunicējot ar pasniedzējiem, sekojot uzdevumiem un gatavojoties pārbaudēm.

Ejot cauri grūtībām un svinot panākumus, TSI absolventi gatavojās spilgtai un starptautiskai karjerai. Kā izlaiduma ceremonijā teica TSI Inženierzinātņu fakultātes dekāns, profesors Emanuels Merčans: “Absolventi, jūs sev līdzi pasaulē nesat inovācijas garu. Latvieši ir gatavi spīdēt ne tikai basketbolā un hokejā”.

TSI jauno studentu uzņemšana turpinās līdz 30. augustam. Augstskola piedāvā 16 bakalaura, maģistra un doktora līmeņa studiju programmas, ieskaitot trīs dubultā diploma programmas, kas tiek īstenotas sadarbībā ar Rietumanglijas Universitāti (UWE Bristol). Pieteikties studijām var tiešsaistē. Vairāk informācijas meklējiet vietnē https://tsi.lv/lv/toposajiem-studentiem/uznemsana/!

https://jauns.lv/raksts/bizness/614627-ar-sadam-lietam-pie-jums-latvija-nodarbojas-bakalauri

contact us

raksti mums