conference hall

Pasaules latviešu zinātnieku kongress “Zinātne Latvijai”

No 27. līdz 29. jūnijam, Rīgā notika V Pasaules latviešu zinātnieku kongress “Zinātne Latvijai”.

Latvijas zinātnes ekosistēmas dalībnieki – Latvijas un diasporas zinātnieki, jaunie zinātnieki, studenti, uzņēmēji, starptautiskie un vietējie sadarbības partneri, valdības, valsts pārvaldes un ārvalstu pārstāvniecību pārstāvji – pulcējās, lai godinātu Latvijas zinātnes sasniegumus un diskutētu par zinātnisko rezultātu radīto ietekmi gan sabiedrībā, gan politikas veidošanā. Kongresa dalībnieku komunikācija arī bija vērsta uz globālo izaicinājumu risināšanu ar zinātnes palīdzību.

Kongresa ietvaros tika prezentēts TSI emeritētā profesora Dr. habil. sc. ing., Jurija Tolujeva un profesores Dr. sc. ing. Irinas Jackivas koppētījums: “Datorsimulācijas izmantošana, lai izpētītu elektrisko kravas automobiļu izmantošanas perspektīvas”.

Pētījuma mērķis ir izveidot universālu datormodeli, ar kura palīdzību var imitēt jebkura veida elektrisko vai dīzeļdzinēju kravas automašīnu lietošanas procesu noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā un aprēķināt gan tiešus darbības rādītājus, gan sekundārus – vides un ekonomikas.

Pētījuma rezultāts tieši ietekmēs, galvenokārt, transporta uzņēmumus: piemēram, kravu pārvadājumu uzņēmuma īpašnieks, pārejot uz elektroparku, varēs aprēķināt visus sev interesējošos rādītājus, analizēt publisko akumulatoru uzlādes punktu izvietošanas ērtību, kā arī ieteikt, kas mainīsies, ja viņš ieguldīs un izveidos savus uzlādes punktus.

Kongresa ietvaros tika prezentēti un apspriesti mūsdienu aktuālākie industriju jautājumi, piemēram, zaļā enerģija, zinātnes loma digitālajā transformācijā, zinātnisko pētījumu ietekme uz Latvijas uzņēmumiem u.c.

TSI izsaka pateicību Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijai un Research Latvia par zinātnei un industrijai vērtīgas platformas organizāciju kongresa ietvaros!

contact us

raksti mums