step-in-to-future

TSI studentes lauž stereotipus par sievietēm IT jomā

Prognozes liecina, ka līdz 2030. gadam visā pasaulē vien 22% no kopējā IT speciālistu skaita būs sievietes. Tomēr sieviešu īpatsvars IT nozarē lēnām pieaug, un to var uztvert par sava veida signālu, kas liek arvien lielāku uzmanību pievērst tieši meiteņu iesaistei. Ne velti 27. aprīlī visā pasaulē tiek atzīmēta starptautiskā “Meitenes IKT nozarē” diena, tādējādi atgādinot un parādot, ka arī sievietes spēj veiksmīgi veidot karjeru IT jomā. Par godu šai dienai iepazīstinām ar talantīgām Transporta un sakaru institūta (TSI) studentēm, kas savu nākotni saista ar IT jomu – Paulu Pūpolu, Mariju Jastrebinsku un Veroniku Soldatjenkovu.

Mūsdienās arvien biežāk tiek runāts par meiteņu dalību un zināšanu paaugstināšanu STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātika) jomā. Jau šobrīd gan valsts, gan nevalstiskās organizācijas, gan arī uzņēmumi īsteno dažāda veida mācības un seminārus, lai pēc iespējas vairāk sieviešu veidotu savu karjeru tieši IT jomā.

Lai arī pasaulē joprojām IKT tiek pieskaitīta pie tām nozarēm, kurās lielākoties strādā vīrieši, šī tendence lēnām mainās. Arvien vairāk meiteņu redz sevi kādā IT amatā un lieliski parāda savas prasmes un zināšanas darba tirgū. TSI valdes priekšsēdētāja, profesore Irina Jackiva uzsver: “Mēs dzīvojam strauji mainīgā pasaulē, un tehnoloģijas ir viena no galvenajām lietām, kas mūs balsta – tās atvieglo mūsu dzīvi. Tomēr tehnoloģijas bez labas, gudras pārvaldības nav nekas. Uzskatu, ka IT komandā ļoti svarīga ir sieviete. Kāpēc? Jo tad, kad izstrādā jaunu projektu vai produktu, ir jādomā par dažādiem lietotājiem. Ja komandā ir sieviete, tad tajā būs patiesa dažādība, tiks ietverti dažādi viedokļi. Bez sievietes IT komandā nav iespējams domāt par dažādību. Esmu patiesi pārliecināta, ka sievietes var papildināt projektu ar lietām, kas ir ļoti svarīgas, lai tas būtu veiksmīgs un izdotos. Ļoti novērtēju, kad, veidojot komandas, tiek domāts par dzimumu līdzsvaru, kad vadītāji atbalsta sievietes viedokli. Ikviens zina, ka IT mūsdienās ir joma, kurā vairāk tomēr dominē vīrieši, taču mums tas ir jāmaina.”

Pastāv virkne stereotipu, kas ietekmē sabiedrības viedokli par sievietēm IT nozarē. Piemēram, nereti runā, ka meitenes IT ir klusas un introvertas. Taču var teikt, ka TSI studentes un pasniedzējas lauž šos stereotipus – viņas ir radošas, enerģiskas, komunikablas, mērķtiecīgas un sievišķīgas.

Viena no viņām ir Paula Pūpola (attēlā zemāk), kura šobrīd studē bakalaura programmas “Datozinātnes” trešajā kursā. Paula izvēlējās studēt IT, jo viņai patīk loģika, patīk risināt problēmas, un informācijas tehnoloģijas ir tā sfēra, kurā viņa var izpausties: “Mans mīļākais studiju priekšmets ir datubāzes, man patīk loģiskā domāšana. Datubāzēs tieši ir ļoti svarīgi visu salikt pa plauktiņiem un jau savlaicīgi izplānot. Man patīk arī datu zinātne un viss, kas saistīts ar datiem.”

Marija Jastrebinska ir bakalaura programmas “Datozinātnes” pēdējā kursa studente, viņas mīļākais studiju priekšmets ir programmēšana, bet iedvesmotāja ir Ada Lavleisa: “Man vienmēr ir patikuši laboratorijas darbi, patīk rakstīt kodu, kompilēt, meklēt kļūdas kodā.” Ja kļūdas atrastas un sekmīgi izlabotas, gandarījums ir ļoti liels.

Veronika Soldatjenkova ir dubultā diploma bakalaura studiju programmas “Datorzinātnes: mākslīgais intelekts” pirmā kursa studente. Viņas mīļākais priekšmets ir augstākā matemātika. To, ka savu dzīvi vēlas saistīt ar IT jomu, Veronika apjauta jau ļoti agri – viņa IT kursus apmeklē kopš 10 gadu vecuma.

Karjera IT nozarē – jā vai nē?

Katram ir savs stāsts un savi iemesli, kas ir ietekmējuši nākotnes profesijas izvēli. Vienam tas var būt savs bērnības vai vecāku nepiepildīts sapnis, citam, iespējams, labs atalgojums vai vēlme sekot līdzi profesiju pieprasījuma tendencēm darba tirgū.

Marija Jastrebinska izvēlējās studēt IT, jo bērnībā bija izlasījusi “Profesora Fortrāna enciklopēdiju”. “Man vienmēr patikusi matemātika, taču kādā brīdī sapratu, ka tomēr nebūšu akadēmiskais matemātiķis. Sapratu, ka mani interesē praktiskais matemātikas pielietojums. Brīdī, kad stājos universitātē, TSI bija visforšākā vieta, kur to mācīties. Esmu ļoti priecīga, ka izvēlējos tieši informācijas tehnoloģijas.”

Vairāk lasi šeit

https://jauns.lv/raksts/zinas/556846-meitenes-it-izaicinajums-vai-nakotnes-perspektiva

contact us

raksti mums